fbpx

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

 

Przy wyborze blatu kuchennego, musimy mieć na uwadze nie tylko wygląd i stopień dopasowania do aranżacji wnętrza, ale również (a może przede wszystkim) jego funkcjonalność. W końcu to na blacie będziemy stawiać gorące naczynia czy przygotowywać posiłki. Dodajmy to tego rozsypane przyprawy, tłuste i mokre plamy, różne tekstury, wielokrotne wycieranie w ciągu dnia i szybko stanie się jasne, że potrzebujemy nie tylko czegoś, co świetnie wygląda i niebanalnie prezentuje się w naszej kuchni. Właśnie dlatego, zanim wybierzemy blaty kuchenne, powinniśmy zastanowić się, jaki materiał wybrać. A opcji będziemy mieć co najmniej kilka: blaty kuchenne z kamienia, blaty kuchenne z granitu, blaty kuchenne z marmuru, blaty kuchenne z konglomeratu, a w końcu blaty kuchenne ze spieków kwarcowych… Przyjrzymy się im po kolei.

 

Liczy się trwałość i naturalność – blaty kuchenne z kamienia

Blaty kuchenne z kamienia powstają z 2-3 centymetrowych płyt, które są uzyskiwane z bloków wycinanych bezpośrednio ze skał pochodzenia naturalnego. Popularność, jaką się cieszą, nikogo dziś raczej nie dziwi. Ten rodzaj materiału jest w końcu najbardziej uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno we wnętrzu urządzonym w stylu nowoczesnym, jak i minimalistycznym czy klasycznym. A ponieważ znakomicie łączy się z drewnem i elementami stalowymi, dlatego z powodzeniem może pełnić rolę celowo wyeksponowanego elementu wykończenia kuchni, a jednocześnie stanowić praktyczne, trwałe i – co nie jest bez znaczenia – ognioodporne rozwiązanie.

 

Wytrzymałość – nie ma jak blaty kuchenne z granitu

Najczęściej spotykane blaty kuchenne z kamienia są wykonane z eleganckiego granitu, który charakteryzuje się wysoką wytrzymałością oraz odpornością na ścieranie, pęknięcia, uszkodzenia mechaniczne i kwasy (w tym substancje chemiczne w środkach myjących), a do tego nie pochłania wilgoci. Jego struktura może być użylona lub ziarnista (ta druga jest bardziej jednolita). Blat granitowy występuje w wersji polerowanej, satynowanej, szczotkowanej lub antykowanej – tyko od nas zależy, jaki rodzaj wykończenia wybierzemy do naszej kuchni.

 

A może blaty kuchenne z marmuru? Tak, ale…

Klienci pytają także o blaty kuchenne z marmuru, jednak – szczerze mówiąc – nieszczególnie polecamy je akurat w tym pomieszczeniu. Dlaczego? Chociaż trzeba uczciwie powiedzieć, że pod względem wytrzymałości niewiele ustępują blatom granitowym, przede wszystkim wymagają o wiele większej pielęgnacji – trzeba je regularnie impregnować, ponieważ marmur jest podatny na przebarwienia i działanie kwasów. Dlatego jeśli chcemy, żeby marmurowe akcenty zajmowały więcej miejsca w naszym domu, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zarezerwowanie dla nich miejsca w łazience (zapewniamy, że mnogość nieoczywistych zastosowań i rozwiązań zaskakuje).

 

„Sztuczny kamień” – blaty kuchenne z konglomeratu

Blat kuchenny nie musi być, rzecz jasna, wykonany w 100% z naturalnego kamienia. Jeśli oglądamy różne blaty do kuchni, a kolejne realizacje nie do końca nas przekonują i ciągle zastanawiamy się, jaki materiał wybrać, powinniśmy rozważyć również tzw. „sztuczny kamień”, czyli konglomerat. Potoczna nazwa może być nieco myląca, bowiem ów materiał kompozytowy powstaje z kamienia naturalnego (wyróżniamy m.in. konglomerat granitowy, konglomerat kwarcowy, konglomerat kwarcowo-granitowy czy konglomerat marmurowy) połączonego z odpowiednią ilością żywicy poliestrowej lub epoksydowej bądź cementu. Warto podkreślić, że sposób pozyskiwania konglomeratu powoduje, że jest on dostępny w niezwykle zróżnicowanej palecie kolorystycznej, a to z kolei pozwoli nam bez problemu dopasować blat kuchenny do każdego wnętrza. Dodatkowo z łatwością zespolimy go z innym blatem z tego samego materiału – wszystko dzięki bezspoinowemu łączeniu. Wystarczy, że miejsce styku wypełnimy żywicą w odpowiednim kolorze. Ten sam sposób możemy wykorzystać, jeśli będziemy chcieli naprawić ewentualne ubytki w blacie.

 

Blat kuchenny z kamienia vs. blat kuchenny z konglomeratu – prawie na remis

Odpowiedź na pytanie, czy wybrać blat kuchenny z konglomeratu, czy jednak zdecydować się na blat kamienny, nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji i kwestii estetycznych. Konglomerat występuje w wersji polerowanej, matowej, jednolitej lub z widocznymi gołym okiem drobinkami. Jego właściwości są zbliżone do tych, jakimi charakteryzuje się określony rodzaj kruszywa kamiennego, z którego powstał. Z tego względu różnice między np. blatem kuchennym z granitu a blatem kuchennym z konglomeratu granitowego będą niewielkie. Obydwa materiały charakteryzują się podobną trwałością, a do głównych różnic należy zaliczyć nieco niższą niż w przypadku granitu odporność konglomeratu na wysokie temperatury, działanie promieni UV czy substancje chemiczne. Blat wykonany z konglomeratu będzie jednak dużo lżejszy niż jego kamienny odpowiednik. Kamień wybiorą z pewnością osoby, które cenią sobie niepowtarzalność – wszak każdy blat jest wycinany z innego bloku i nie ma możliwości, by trafić na dwie identyczne sztuki. Z kolei konglomerat, jako materiał przetworzony, może zachwycić estetyką (głównie nietypowymi kolorami) i jest łatwiejszy w obróbce. Łatwo go też naprawić – w przeciwieństwie do blatu kamiennego, którego uszkodzenie niemal jednoznacznie wiąże się z wymianą.

 

Trwałość i mnóstwo zastosowań – blaty kuchenne ze spieków kwarcowych

Kolejnym materiałem, jaki możemy brać pod uwagę, wybierając dostosowany do naszych potrzeb blat kuchenny, jest spiek kwarcowy wytwarzany z mieszanki naturalnych materiałów (głównie kwarcu, iłu łupkowego, skał granitowych i pigmentów ceramicznych poddawanych sprasowaniu i wypalaniu w temperaturze 1220⁰C). Podobnie jak granit czy marmur cechuje się odpornością na zarysowania, promieniowanie UV czy głębokie ścieranie. Blat kuchenny ze spieku kwarcowego – oprócz tego, że jest synonimem trwałości – ma mniejszą nasiąkliwość niż blaty z naturalnego kamienia. Z tego powodu nie musimy martwić się o przebarwienia w takim stopniu jak np. w przypadku blatów kuchennych z marmuru. Warto też wspomnieć, że spieki kwarcowe znajdują zastosowanie nie tylko przy produkcji blatów kuchennych – na co dzień spotykamy je na zewnętrznych elewacjach budynków i może nawet nie mamy pojęcia, że wykorzystywane są również jako materiał do obudowy mebli oraz wykończenia podłóg i ścian. Blaty ze spieków kwarcowych będą świetnie pasować do nowoczesnych, designerskich wnętrz.

 

Jak widać blaty kuchenne dostępne na rynku cechują się sporą różnorodnością – mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu, będzie nieco łatwiej zdecydować, jaki blat wybrać.