fbpx

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

Blaty kuchenne – jakie materiały wybrać?

Przy wyborze blatu kuchennego, musimy mieć na uwadze nie tylko wygląd i stopień dopasowania do aranżacji wnętrza, ale również (a może przede wszystkim) jego funkcjonalność. W końcu to na blacie będziemy stawiać gorące naczynia czy przygotowywać posiłki. Dodajmy to tego rozsypane przyprawy, tłuste i mokre plamy, różne tekstury, wielokrotne wycieranie w ciągu dnia i szybko stanie się jasne, że potrzebujemy nie tylko czegoś, co świetnie wygląda i niebanalnie prezentuje się w naszej kuchni. Właśnie dlatego, zanim wybierzemy blaty kuchenne, powinniśmy zastanowić się, jaki materiał wybrać. A opcji będziemy mieć co najmniej kilka: blaty kuchenne z kamienia, blaty kuchenne z granitu, blaty kuchenne z marmuru, blaty kuchenne z konglomeratu, a w końcu blaty kuchenne ze spieków kwarcowych… Przyjrzymy się im po kolei.

Liczy się trwałość i naturalność – blaty kuchenne z kamienia

Blaty kuchenne z kamienia powstają z 2-3 centymetrowych płyt, które są uzyskiwane z bloków wycinanych bezpośrednio ze skał pochodzenia naturalnego. Popularność, jaką się cieszą, nikogo dziś raczej nie dziwi. Ten rodzaj materiału jest w końcu najbardziej uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno we wnętrzu urządzonym w stylu nowoczesnym, jak i minimalistycznym czy klasycznym. A ponieważ znakomicie łączy się z drewnem i elementami stalowymi, dlatego z powodzeniem może pełnić rolę celowo wyeksponowanego elementu wykończenia kuchni, a jednocześnie stanowić praktyczne, trwałe i – co nie jest bez znaczenia – ognioodporne rozwiązanie.

Wytrzymałość – nie ma jak blaty kuchenne z granitu

Najczęściej spotykane blaty kuchenne z kamienia są wykonane z eleganckiego granitu, który charakteryzuje się wysoką wytrzymałością oraz odpornością na ścieranie, pęknięcia, uszkodzenia mechaniczne i kwasy (w tym substancje chemiczne w środkach myjących), a do tego nie pochłania wilgoci. Jego struktura może być użylona lub ziarnista (ta druga jest bardziej jednolita). Blat granitowy występuje w wersji polerowanej, satynowanej, szczotkowanej lub antykowanej – tyko od nas zależy, jaki rodzaj wykończenia wybierzemy do naszej kuchni.

A może blaty kuchenne z marmuru? Tak, ale…

Klienci pytają także o blaty kuchenne z marmuru, jednak – szczerze mówiąc – nieszczególnie polecamy je akurat w tym pomieszczeniu. Dlaczego? Chociaż trzeba uczciwie powiedzieć, że pod względem wytrzymałości niewiele ustępują blatom granitowym, przede wszystkim wymagają o wiele większej pielęgnacji – trzeba je regularnie impregnować, ponieważ marmur jest podatny na przebarwienia i działanie kwasów. Dlatego jeśli chcemy, żeby marmurowe akcenty zajmowały więcej miejsca w naszym domu, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zarezerwowanie dla nich miejsca w łazience (zapewniamy, że mnogość nieoczywistych zastosowań i rozwiązań zaskakuje).

„Sztuczny kamień” – blaty kuchenne z konglomeratu

Blat kuchenny nie musi być, rzecz jasna, wykonany w 100% z naturalnego kamienia. Jeśli oglądamy różne blaty do kuchni, a kolejne realizacje nie do końca nas przekonują i ciągle zastanawiamy się, jaki materiał wybrać, powinniśmy rozważyć również tzw. „sztuczny kamień”, czyli konglomerat. Potoczna nazwa może być nieco myląca, bowiem ów materiał kompozytowy powstaje z kamienia naturalnego (wyróżniamy m.in. konglomerat granitowy, konglomerat kwarcowy, konglomerat kwarcowo-granitowy czy konglomerat marmurowy) połączonego z odpowiednią ilością żywicy poliestrowej lub epoksydowej bądź cementu. Warto podkreślić, że sposób pozyskiwania konglomeratu powoduje, że jest on dostępny w niezwykle zróżnicowanej palecie kolorystycznej, a to z kolei pozwoli nam bez problemu dopasować blat kuchenny do każdego wnętrza. Dodatkowo z łatwością zespolimy go z innym blatem z tego samego materiału – wszystko dzięki bezspoinowe

 

mu łączeniu. Wystarczy, że miejsce styku wypełnimy żywicą w odpowiednim kolorze. Ten sam sposób możemy wykorzystać, jeśli będziemy chcieli naprawić ewentualne ubytki w blacie.

Blat kuchenny z kamienia vs. blat kuchenny z konglomeratu – prawie na remis

Odpowiedź na pytanie, czy wybrać blat kuchenny z konglomeratu, czy jednak zdecydować się na blat kamienny, nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji i kwestii estetycznych. Konglomerat występuje w wersji polerowanej, matowej, jednolitej lub z widocznymi gołym okiem drobinkami. Jego właściwości są zbliżone do tych, jakimi charakteryzuje się określony rodzaj kruszywa kamiennego, z którego powstał. Z tego względu różnice między np. blatem kuchennym z granitu a blatem kuchennym z konglomeratu granitowego będą niewielkie. Obydwa materiały charakteryzują się podobną trwałością, a do głównych różnic należy zaliczyć nieco niższą niż w przypadku granitu odporność konglomeratu na wysokie temperatury, działanie promieni UV czy substancje chemiczne. Blat wykonany z konglomeratu będzie jednak dużo lżejszy niż jego kamienny odpowiednik. Kamień wybiorą z pewnością osoby, które cenią sobie niepowtarzalność – wszak każdy blat jest wycinany z innego bloku i nie ma możliwości, by trafić na dwie identyczne sztuki. Z kolei konglomerat, jako materiał przetworzony, może zachwycić estetyką (głównie nietypowymi kolorami) i jest łatwiejszy w obróbce. Łatwo go też naprawić – w przeciwieństwie do blatu kamiennego, którego uszkodzenie niemal jednoznacznie wiąże się z wymianą.

Trwałość i mnóstwo zastosowań – blaty kuchenne ze spieków kwarcowych

Kolejnym materiałem, jaki możemy brać pod uwagę, wybierając dostosowany do naszych potrzeb blat kuchenny, jest spiek kwarcowy wytwarzany z mieszanki naturalnych materiałów (głównie kwarcu, iłu łupkowego, skał granitowych i pigmentów ceramicznych poddawanych sprasowaniu i wypalaniu w temperaturze 1220⁰C). Podobnie jak granit czy marmur cechuje się odpornością na zarysowania, promieniowanie UV czy głębokie ścieranie. Blat kuchenny ze spieku kwarcowego – oprócz tego, że jest synonimem trwałości – ma mniejszą nasiąkliwość niż blaty z naturalnego kamienia. Z tego powodu nie musimy martwić się o przebarwienia w takim stopniu jak np. w przypadku blatów kuchennych z marmuru. Warto też wspomnieć, że spieki kwarcowe znajdują zastosowanie nie tylko przy produkcji blatów kuchennych – na co dzień spotykamy je na zewnętrznych elewacjach budynków i może nawet nie mamy pojęcia, że wykorzystywane są również jako materiał do obudowy mebli oraz wykończenia podłóg i ścian. Blaty ze spieków kwarcowych będą świetnie pasować do nowoczesnych, designerskich wnętrz.

Jak widać blaty kuchenne dostępne na rynku cechują się sporą różnorodnością – mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu, będzie nieco łatwiej zdecydować, jaki blat wybrać.

 

Jesteśmy certyfikowanym dystrybutorem, nasza firma istnieje już od wielu lat. Gwarantujemy bezpłatną poradę, katalogi oraz pomiar. Skontaktuj się z nami. U nas zawsze czeka na Ciebie profesjonalna pomoc i porada!

Udostępnij ten post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *